De achtergrond van OMDS

De initiatiefnemers van OMDS - Boskalis, Damen, IHC en Van Oord - constateerden een grote behoefte aan een eenduidig systeem voor gegevensuitwisseling binnen de maritieme sector.

Dit initiatief heeft geleid tot de uniforme gegevensstandaard One Maritime Data Standard, die binnen de maritieme sector wordt geïmplementeerd.

OMDS maakt uniforme registratie en elektronische uitwisseling van product- en handelsgegevens in de Nederlandse maritieme sector een praktische realiteit.

De start van OMDS

In 2017 is de OMDS-werkgroep van start gegaan met het project. Voor de implementatie van de standaard selecteerden de vier partners het het dataplatform van 2BA.

2BA verzamelt alle technische kenmerken en handelsgegevens van fabrikanten en groothandels uit de technische installatiesector in één database. Alle partijen kunnen dagelijks gegevens uitwisselen met 2BA, zodat iedereen op elk moment toegang heeft tot de meest actuele informatie.

Datavelden en pilot

In de eerste fasen van het OMDS-project zijn de gewenste datavelden binnen het bestaande platform aangevuld met vereiste maritieme velden.

Diverse geïnteresseerde leveranciers werden uitgenodigd voor deelname aan de pilot. Deze fase werd in 2018 met succes afgerond.

De uitrol van OMDS

In 2019 werd OMDS verder geïmplementeerd binnen de sector, het aantal deelnemers nam toe en er werden steeds meer gegevens via de database gedeeld.

Het uitbreiden van de digitale informatiebron en het verbeteren van de data-efficiëntie kan leiden tot substantiële voordelen in de logistieke keten.

Benieuwd naar de datavelden? Download hier het overzicht!

Deelnemen in OMDS

Door onze inspanningen te bundelen, kunnen we de kosten voor supply chain management verlagen en de verwerkingssnelheid en -efficiëntie binnen de sector verhogen. Wilt u deelnemen aan OMDS? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u er graag alles over.

Neem contact op
OMDS is een initiatief van:
Supported by: