De achtergrond van OMDS

Start van OMDS

One Maritime Data Standard begon met de wens van de Nederlandse maritieme maakindustrie en onderhoudsketen: een eenduidig systeem voor uitwisseling van productgegevens binnen de bedrijfstak.

Dit initiatief heeft geleid tot de uniforme gegevensstandaard One Maritime Data Standard, die binnen de maritieme sector bij steeds meer bedrijven wordt geïmplementeerd.

OMDS maakt uniforme registratie en elektronische uitwisseling van actuele product- en handelsgegevens in de Nederlandse maritieme sector een praktische realiteit via het dataplatform van 2BA.

2BA verzamelt en valideert alle productformatie, zoals technische kenmerken, van fabrikanten en de aanverwante handelsgegevens van groothandels uit de technische installatiesector en maakindustrie in één centrale database. Alle partijen wisselen dagelijks gegevens uit met 2BA. Zo heeft iedereen op elk moment toegang tot de meest actuele informatie.

Datavelden binnen 2BA-database

2BA beheert de centrale en neutrale datapool voor gecontroleerde en digitale uitwisseling van product- en handelsgegevens tussen fabrikant, leverancier en afnemer. Dit gebeurt op basis van internationale ETIM-standaarden.

Speciaal voor OMDS werd de productinformatie binnen de 2BA-datapool uitgebreid. Denk aan gegevens als land van herkomst, safety data sheets, export- en importgegevens.

De uitrol van OMDS

OMDS wordt steeds verder geïmplementeerd binnen de sector, het aantal deelnemers neemt toe en er worden steeds meer gegevens via de centrale database gedeeld.

Het uitbreiden van de digitale informatiebron en het verbeteren van de data-efficiëntie leidt tot substantiële voordelen in de logistieke keten.

Benieuwd naar de datavelden? Download hier het overzicht!

Deelnemen in OMDS

Door onze inspanningen te bundelen, kunnen we de kosten voor supply chain management verlagen en de verwerkingssnelheid en -efficiëntie binnen de sector verhogen. Wilt u deelnemen aan OMDS? Neem dan contact met ons op en wij vertellen u er graag alles over.

Neem contact op
OMDS is een initiatief van: