Het dataplatform van 2BA

Digitale ontmoetingsplaats voor maritiem vraag en aanbod

De verwerking en uitwisseling van informatie volgens de One Maritime Data Standard vinden plaats via het dataplatform 2BA. Dit online platform ondersteunt geautomatiseerde uitwisseling van gevalideerde product- en aanverwante handelsdata tussen fabrikanten, leveranciers, werven, reders en subcontractors.

De 2BA-database is gebaseerd op bestaande en bewezen standaarden uit de Nederlandse en Europese installatietechniek en is in 2020 uitgebreid met specifieke velden die voor de maritieme sector van groot belang zijn. Denk hierbij aan Safety Data Sheets, specifieke export- en importgegevens en overige douane-informatie. Ook de overdracht van de data vindt plaats op basis van industriestandaard uitwisselformaten.

Neutrale datadienst

2BA is 100% eigendom van brancheorganisaties uit de installatiesector met Techniek Nederland als belangrijkste aandeelhouder. Het beheert de neutrale datadienst voor het gevalideerd en geautomatiseerd uitwisselen van elektronische product- en artikelgegevens tussen leverancier en afnemer.

Productgegevens van fabrikant, importeur of agent worden volgens ETIM-standaarden opgenomen in de databank en gekoppeld aan handelsdata van de groothandel. Als bestandsformaten worden BMEcat en DICO gebruikt om de gegevens uniform uit te wisselen.

Data-uitwisseling

Vanaf het 2BA-dataplatform worden product- en handelsgegevens binnen de maritieme keten digitaal verspreid en ge├╝pdatet. Deze informatie wordt vervolgens direct geactualiseerd in de ERP- en/of engineering-omgevingen van de gebruiker.

Een groeiend aantal softwarepartijen heeft de door 2BA ontwikkelde online koppeling geïmplementeerd. Hiermee zoekt een gebruiker realtime in de 2BA-database en kan geselecteerde data direct overnemen in eigen software.

Dankzij de uitgebreide filtermogelijkheden op ETIM-productklassen en bijbehorende kenmerken vindt u snel de gezochte items uit een aanbod van 8,5 miljoen technische producten en 22 miljoen aanverwante (groot-)handelsartikelen.

Meer weten over OMDS en 2BA?

Wilt u meer weten over wat OMDS en 2BA voor u kunnen betekenen en hoe het werkt? Meld u aan via het contactformulier. Een medewerker van 2BA neemt contact met u op voor een vrijblijvend gesprek.

Tijdens dit gesprek komen alle mogelijkheden van OMDS, 2BA en het platform aan bod. Samen bepalen we een mogelijk traject om uw waardevolle data te verspreiden naar uw (potentiële) afnemers via het dataplatform.