Wijngaarden VeiligGoed, early adopter van One Maritime Data Standard

Met 50 jaar ervaring is Wijngaarden VeiligGoed een toonaangevende leverancier van PBM, schoenen en werkkleding aan zo’n 3.200 klanten in sectoren als de maritieme en offshore-sector, metaalindustrie en installatiebranche. Vanuit zijn rol als operationeel manager bij Wijngaarden VeiligGoed, vertelt Corné Hoogeveen over de plannen die de onderneming al enkele jaren geleden had rondom artikelinformatie, de webshop en de link met OMDS die daarna volgde.

De belangrijkste reden voor Wijngaarden VeiligGoed om mee te doen met One Maritime Data Standard (OMDS) is de verbeterslag in de datakwaliteit, de toename in efficiëntie en het direct kunnen voldoen aan regelgeving.

Wijngaarden VeiligGoed werkt met de PIM-tooling van ProPlanet om alle artikel-, product- en handelsdata te verwerken, onderhouden en aan te leveren. De eerste ‘data upload’ in de 2BA-datapool deed de firma alweer drie jaar geleden. Het assortiment aan producten is volgens Corné behoorlijk overzichtelijk en voor de maritieme partijen zijn vooral de internationale codes erg belangrijk:

‘De artikelen die we aanleveren moeten vaak op transport naar een internationale bestemming. Dan moeten alle gegevens die nodig zijn om dat transport probleemloos te regelen, goed en volledig op de factuur staan. We zien dat dit nu beter gaat dan in het verleden, ook omdat we meer aandacht aan de artikelinformatie besteden,’ aldus Corné.

Complexe data en automatisering van processen

Corné vult aan: ‘Bij de grotere maritieme afnemers loopt het OMDS-proces zeker, alleen langzamer dan we zouden wensen. Zie het als een soort stoomlocomotief, als die eenmaal gaat, dan heb je een prachtig systeem. Ik begrijp het wel. De toegang tot, en het binnen de organisatie integreren van enorme hoeveelheid product- en artikeldata is bij grote partijen een complexe uitdaging. We zien daarentegen bij klanten van kleinere omvang en uit andere sectoren dat de automatisering van het bestel- en facturatieproces perfect loopt. Zij zijn volledig met hun tools in ons eigen systeem geïntegreerd. Niemand hoeft nog een factuur handmatig goed te keuren. Alles is geautomatiseerd, van order tot betaling.’

Vol energie het proces samen versnellen

Wijngaarden VeiligGoed heeft aardig wat belangrijke stappen gezet. Corné geeft aan dat de gegevens op zichzelf niet het doel zijn; uiteindelijk draait het allemaal om het verbeteren van product- en handelsdata, het versnellen van het bestelproces en het terugdringen van faalkosten.

Wijngaarden VeiligGoed pakt de koe bij de horens. Om de genoemde uitdagingen te analyseren, obstakels weg te nemen en te ontdekken of zij het proces ook met de grotere partijen kunnen versnellen, gaat de onderneming binnenkort met enkele van de initiatiefnemers van OMDS nader in gesprek.

‘De structuur staat, het idee is goed, het moet nu echt gebruikt worden. Ik weet dat OMDS en publicatie van productinformatie via de 2BA-datapool al bij sommige partijen specifiek in inkoopcontracten wordt genoemd en dat biedt hoop. Er zit aardig wat tijd in het vullen van de data en het goed houden van de kwaliteit van die gegevens. Nu mag het wat gaan opleveren. Het is mooi als we gezamenlijk als maritieme sector een echte efficiencyslag kunnen maken!’